Wojciech Modest Amaro

Najbardziej utytułowany i rozpoznawalny polski szef kuchni na świecie . W 2019 roku zaliczony do grona 100 najlepszych kucharzy świata przez The Best Chef Awards. Samouk i pasjonat, który spędził ponad 8 lat poza granicami kraju szkoląc się w Londynie, Paryżu i Barcelonie u boku takich sław jak Ferran Adria.

Jego pionierska wizja współczesnej kuchni polskiej zdobyła uznanie na świecie i wiele prestiżowych wyróżnień. Zdobywca pierwszej, historycznej gwiazdki Michelin w Polsce w 2013 roku.

Autor bestsellerów: „Kuchnia Polska XXI wieku”, „Natura kuchni polskiej” i „Heartmade by atelier Amaro”. Juror programu Top Chef Polska. Założyciel Forgotten Fields Farm dedykowanej przywracaniu bioróżnorodności i zapomnianym odmianom.

Kalendarium:
2007 / Nagroda Chef de l’Avenir – Międzynarodowa Akademia Gastronomiczna, Paryż
2008 / elBulli, Hiszpania
2009 / książka Kuchnia Polska XXI wieku
2010 / Noma, Dania
2010 / 4 książka świata World’s Cookbook Awards „Natura Kuchni Polskiej”
2011 / otwarcie atelier Amaro
2012 / organizacja Cook it Raw Poland
2013 / sympozjum Madrid Fusion
2013 / 1*Michelin dla atelier Amaro
2013 / Four Magazine – World’s Best Food Magazine
2015 / Obsession, UK
2015 / Sympozjum Food on The Edge, Irlandia
2016 / Seoul Gourmet, Korea
2016 / el Celler de Can Roca, Hiszpania
2017 / World’s 50Best Restaurant – Discovery Series
2017 / wastED with Dan Barber / Londyn UK
2017 / Gourmet Festival / Budapeszt
2017 / wykład – Masterclass Blue Hill at Stone Barns , USA
2018 / Museum of Modern Art San Francisco inSitu – Hall of Fame
2018 / 12 Days of Christmas, Meadowood, CA
2018 / książka „Heartmade by atelier Amaro”
2019 / Chef’s Table Tribeca
2019 / Four Magazine – World’s Best Food Magazine
2019 / The Best Chef Awards – Top 100
2019 / Sympozjum Food meets Science, Barcelona
2019 / 50BestDiscovery