Rafael Ansón Oliart

Honorowy Prezydent Międzynarodowej Akademii Gastronomicznej, Prezydent Europejskiej Akademii Gastronomicznej, Prezydent Królewskiej Hiszpańskiej Akademii Gastronomicznej (odpowiedzialnej za wydawnictwo przewodnika gastronomicznego Guia Repsol). Założyciel prestiżowego rankingu The World’s 50 Best Restaurants by San Pellegrino pozycjonującego najlepsze restauracje świata, jak również członek komitetu walidacyjnego najsłynniejszego czerwonego przewodnika gastronomicznego na świecie.

Doktor nauk prawnych, magister psychologii i dziennikarstwa. Były prezes hiszpańskiej telewizji publicznej TVE w latach 1976-1978, związany również z władzami ówczesnego publicznego hiszpańskiego radia. Doradca premiera rządu Hiszpanii Adolfo Suareza w latach 1979-1981.

Założyciel Academy of Sciences and Arts w publicznej telewizji hiszpańskiej. Uprzednio związany z wieloma instytucjami publicznymi jako doradca rządu Hiszpanii, np. przy Radzie Europy czy UNESCO i Hiszpańskiej Fundacji Żywienia.

Prezydent Międzynarodowej Akademii Gastronomicznej w latach 1991-1995. Były krytyk kulinarny dla gazety ABC. Autor wielu pozycji z dziedziny literatury gastronomiczno-kulturalnej, związanych z promocją gastronomii, zdrowego żywienia oraz dziedzictwa kulinarnego. Przewodniczący katedry Kultury Gastronomicznej i Nauk Żywienia na Uniwersytecie Camilo Jose Cela w Madrycie.

W roku 2015 otrzymał tytuł Doktora Honoris Causa Uniwersytetu Alfonso X w Madrycie. Uhonorowany przez JKW Juana Carlosa I Króla Hiszpanii: Wielkim Krzyżem Orderu Zasługi Cywilnej, Wielkim Krzyżem Orderu Zasługi Morskiej, Wielkim Krzyżem Orderu Izabeli Katolickiej, Złotym Medalem Zasług dla Turystyki.