Program szczegółowy

25 października 2019 r.

9:30 – 10:00

REJESTRACJA

ICE KRAKÓW International Conferences and Entertainment
ul. Marii Konopnickiej 17, 30-302 Kraków
Uwaga: wejście na kongres od strony ul. Bułhaka

10:00 – 10:15

POWITANIE

Jacek Majchrowski – Prezydent Miasta Krakowa
Rafael Ansón Oliart – Prezydent Europejskiej Akademii Gastronomicznej
Maciej Dobrzyniecki – Sekretarz Generalny Europejskiej Akademii Gastronomicznej

10:15 – 11:00

WYKŁAD INAUGURACYJNY „MÓZG A SMAK”

prof. CHARLES SPENCE, Uniwersytet Oksfordzki

Intrygujące odkrycia w zakresie wpływu osobistych i środowiskowych uwarunkowań oraz psychologii behawioralnej na odczuwany przez konsumenta smak. Na ile mózg jest w stanie przejąć i sugerować efekt faktycznych odczuć smakowych języka? Do jakiego stopnia możemy wpływać na smak, jaki konsument ma odczuwać, za pomocą zróżnicowanych technik?

11:00 – 11:30

PRZERWA KAWOWA

Zaprasza marka AMBITION

11:30 – 13:00

PANEL „SZTUKA NA TALERZU”

szefowie kuchni – zdobywcy 20 gwiazdek Michelin: Martín Berasategui, Elena Arzak, Paco Pérez, Juan Luis Fernandez, Wojciech Modest Amaro oraz eksperci: Sara Pérez, Rafael Ansón Oliart

moderacja panelu: Patrycja Siwiec

O gastronomii jako sztuce i o sztuce jako inspiracji do kreowania nowych dań i trendów opowiedzą światowej sławy szefowie kuchni. Malarstwo, historia i muzyka jako źródła twórczości oraz wyjątkowość sztuki kulinarnej łączącej odczuwanie największej ilości zmysłów: smaku (+ umami), wzroku, słuchu, węchu, dotyku oraz temperatury.

13:00 – 14:00

LUNCH

14:00 – 15:00

PANEL „KULTURA GASTRONOMICZNA NOWĄ DESTYNACJĄ”

Romain Perrier – Przewodnik Michelin,
Robert Andrzejczyk – Prezes Polskiej Organizacji Turystycznej,
Robert Piaskowski – Pełnomocnik Prezydenta Miasta Krakowa ds. Kultury,
Joanna Ślusarczyk – współzałożycielka projektu The Best Chef

moderacja panelu: Maciej Dobrzyniecki

Reprezentanci największego przewodnika gastronomicznego na świecie oraz najbardziej prestiżowego rankingu restauracji świata przedstawią zalety i wady umieszczenia restauracji/miasta/regionu/państwa na gastronomicznych listach i rankingach w aspekcie rozwoju gastronomii oraz turystyki. Eksperci wskażą zależność między rozpoznawalnością w rankingach a rozwojem miejscowych restauracji, produktów lokalnych i turystyki regionu.

15:00 – 15:15

PRZERWA KAWOWA

Zaprasza marka AMBITION

15:15 – 16:00

PANEL „TECHNOLOGIA W ŻYWIENIU – DOKĄD ZMIERZAMY?”

Eksperci spółek food-tech o trendach w obszarze alternatywnych systemów rozwoju świata:
Michał Piosik – foodtech.ac,
Marek Rogala – Charlie Food & Friends,
Bogusław Tobiasz – Bayer

moderacja panelu: Ola Lazar

Nowoczesne technologie dynamicznie wkraczają do świata produkcji i dystrybucji żywności. Wpływ produkcji żywności na globalne zmiany klimatyczne, roślinne substytuty mięsa, biodegradowalne (a może jadalne) naczynia, „czyste” technologie produkcji żywności, nowe nawyki konsumpcji i ich wpływ na rynek gastronomii – te i inne tematy omówią eksperci – przedstawiciele świata korporacji i startupów z branży foodtech.

16:00 – 16:15

ZAKOŃCZENIE

Jacek Majchrowski – Prezydent Miasta Krakowa
Rafael Ansón Oliart – Prezydent Europejskiej Akademii Gastronomicznej
Maciej Dobrzyniecki – Sekretarz Generalny Europejskiej Akademii Gastronomicznej

20:00

GALA DINNER

Restauracja Szara Gęś, Rynek Główny 17, 31-008 Kraków

Udział w kolacji na podstawie wybranego pakietu podczas rejestracji.