Patrycja Siwiec

dziennikarka, autorka książki „Gościnność”, niezależna konsultantka dla branży HoReCa

Autorka książki „Gościnność. Sztuka dobrej obsługi w gastronomii”. Publikacja w 2019 roku otrzymała prestiżową nagrodę Prix de la Littérature Gastronomique. Dziennikarka specjalizująca się w tematyce winiarskiej i gastronomicznej. Absolwentka The Court of Master Sommeliers oraz The Wines and Spirits Education Trust. Brała udział i relacjonowała międzynarodowe wydarzenia gastronomiczne: Madrid Fusion 2014-2017, The World’s 50 Best Restaurants, Obsession Food&Wine Festival. Przeprowadziła kilkadziesiąt wywiadów z topowymi szefami kuchni i restauratorami z całego świata. Zdobywała doświadczenie m.in. w winnicy Chateau Castigno we Francji oraz w restauracjach Northcote w Wielkiej Brytanii (1* Michelin) i El Celler de Can Roca w Hiszpanii (3* Michelin). Jako konsultantka i doradczyni pomaga restauracjom i hotelom wdrażać ideę gościnności oraz tego jak dobra obsługa przekłada się na ich sukces biznesowy i wizerunkowy.

„Gościnność” to pierwsza w Polsce książka w całości poświęcona profesjonalnej obsłudze oraz temu, jak przekłada się ona na sukces w biznesie restauracyjnym. W niecały rok po premierze zapisała się w kanonie obowiązkowych podręczników dotyczących dobrej obsługi. Dziś „Gościnność” to edukacyjny projekt dla usługodawców w branży gastronomicznej, z ponad tysiącem przeszkolonych osób. Autorzy „Gościnnosci” postawili sobie za cel edukowanie nie tylko branży winiarskiej, hotelowej i restauracyjnej, ale wszystkich dla których priorytetem jest jakość obsługi