Paco Pérez

Najnowocześniejsza kuchnia. 5 gwiazdek Michelin

Najwcześniejsze lata:
Paco Pérez urodził się w Huelva, a kiedy miał zaledwie sześć miesięcy jego rodzina przeprowadziła się do Llançà, na wybrzeżu Girona Costa Brava. Pierwsze doświadczenia zdobywał w rodzinnym barze tapas, gdzie pomagał podając posiłki w weekendy i wakacje. Następnie kontynuował naukę podczas wakacji, pracując sezonowo w tradycyjnych katalońskich restauracjach.

Profesjonalne doświadczenie zawodowe:

We Francji Paco Pérez uczył się u boku szefa kuchni Michela Guèrarda, jednego z pionierów „nowej kuchni”. W 1993 r. dołączył do El Bulli na 5 lat. To właśnie tam zainteresował się filozofią nowoczesnej „techno-emotional cuisine”, znanej u nas jako kuchnia molekularna.

W restauracji Miramar:
W 1997 r. Pérez ożenił się z Montse Serra, córką właścicieli hotelu-restauracji Miramar. Po trzech latach prowadzenia sezonowej restauracji serwującej współczesną kuchnię katalońską, postanowił pójść naprzód i zaczął działać całorocznie. Pérez wraz z żoną stopniowo uczynili z restauracji światowy punkt odniesienia i wyznacznik trendów dla współczesnej kuchni nowatorskiej.

Filozofia
Paco uczynił z gotowania styl życia, który chociaż zapoczątkowany w sposób zupełnie formalny, to znajduje swoje ostateczne uzasadnienie w świecie emocji, ich wewnętrznym wszechświecie. W wyniku tej intymnej burzy mózgów, w nieustającym dialogu z Morzem Śródziemnym i ulotnymi snami, Pérez kreuje nawet do 130 dań rocznie.
Ale Paco jest również cenionym nauczycielem akademickim i autorytetem dla swojego młodego, pełnego entuzjazmu zespołu.
Osobiście troszczy się o wszystko – od najbardziej innowacyjnych, zaskakujących i prowokujących dań w karcie dla koneserów do najbardziej przystępnych cenowo posiłków w tradycyjnym menu, a przygotowanych z taką samą perfekcją.

Miramar
Dla pełnego zrozumienia Miramar i Paco Péreza niezbędne jest poznanie nadającego im kontekstu otoczenia restauracji. Znajduje się ona na najbardziej wysuniętym na wschód punkcie Półwyspu Iberyjskiego, przylądku Cap de Creus, gdzie śródziemnomorskie fale otulają rybackie miasteczko Llançà, w którym Pérez dorastał. To tam nasiąknął elementami, które definiują ten region: mitycznym wiatrem Tramontana, wiejącym z północy i kreującym geniuszy takich jak Salvador Dali, dziką przyrodą, tradycją żeglarską i zamiłowaniem do dobrej kuchni… Dzięki nadmorskiej lokalizacji i oknom na całej szerokości sali, restauracja Miramar oferuje gościom wspaniałe widoki. Specyficzna filozofia kulinarna uczyniła z Miramar miejscem pielgrzymek współczesnych smakoszy z całego świata. Z rodzinnego biznesu Paco stworzył miejsce szczycące się dwoma gwiazdkami Michelin, z kuchnią bliską korzeniom i pełną lokalności, a jednocześnie kreatywną i przekraczającą horyzonty. Wpływ otoczenia odczuwalny jest nie tylko w samej restauracji, ale także w jej kuchni, gdzie szef przekształca morze i naturę w kęsy prawdziwej sztuki. Używa najwyższej jakości składników pochodzących ze źródeł, które Paco Pérez zna i o które należycie dba.

Inne projekty Paco Péreza:

Cinco Restaurant
1 gwiazdka Michelin
Hotel Das Stue 5*(Berlín)
http://www.das-stue.com/es/restaurant

Enoteca Restaurant
2 gwiazdki Michelin
Hotel Arts 5* (Barcelona)
http://www.hotelartsbarcelona.com

Tast Català
Manchester
http://www.tastcatala.com/

L’EGGS by Paco Pérez
Barcelona
http://www.leggs.es/

Hamburguesería La Royale
Barcelona
http://www.laroyale.es/

Bao Bar
Barcelona
http://www.baobar.barcelona

Wkrótce…

Arco Restaurant
Olivia Star
Olivia Business Center (Gdańsk, Polska)
http://www.oliviastar.pl/en/arco

Treinta y Tres
Olivia Star
Olivia Business Center (Gdańsk, Polska)
https://www.oliviastar.pl/en/treinta-y-tres