Martín Berasategui

Martin Berasategui urodził się w 1960 r. w San Sebastian. Większą część swojego życia zdobywał wiedzę, aby zostać szefem kuchni w rodzinnej restauracji Bodegón Alejandro, specjalizującej się w kuchni baskijskiej.

Położona w starej dzielnicy San Sebastian restauracja prowadzona była przez jego rodziców i ciotkę. Tam też zdobył swoją pierwszą gwiazdkę Michelin. Pomiędzy 15 a 27 rokiem życia często odwiedzał Francję, gdzie uczył się i zdobywał doświadczenie. W Bayonne uczył się u Jeana Paula Heinarda, a w Anglet u André Mandiona.

W wędliniarstwie jego wiedzę poszerzył François Brouchican w Villa de Ustaritz, natomiast w sztuce kulinarnej szkolił go Bernard Lacarru w Labatut.Martin.

Odwiedził również Didiera Oudila, niezwykłego profesjonalistę, szefa kuchni w luksusowym kąpielisku Les Prés D’Eugénie, wraz z Michelem Guerardem, gdzie Berasategui po raz pierwszy zaczął pracować z haute cuisine. Później pracował u Alaina Ducasse’a w restauracji Le Louis XV w Monako.

Jako tak prestiżowy szef kuchni wraz ze swoją partnerką Onecą Arregui, otworzył restaurację w Lasarte-Oria w 1993 roku.
Sześć miesięcy po otwarciu otrzymał pierwszą gwiazdkę Michelin, trzy lata później drugą gwiazdkę, a w listopadzie 2001 roku przyznano mu maksymalną klasyfikację: trzy gwiazdki.

Na chwilę obecną 5 z jego restauracji ma łącznie 10 gwiazdek Michelin: 3 gwiazdki restauracja Martina Berasategui’a w Lasarte-Oria, 3 gwiazdki restauracja Lasarte w Barcelonie, 2 gwiazdki restauracja Martina Berasategui’a na Teneryfie, 1 gwiazdka restauracja Oria w Barcelonie i restauracja eMe Be Garrote w San Sebastian.

W innej klasyfikacji, Guía Repsol, jest na szczycie z 9 „podeszwami”. Jego kariera została nagrodzona znaczącymi nagrodami i wyróżnieniami, takimi jak nagroda Tambor de Oro w San Sebastian, doktorat honoris causa Uniwersytetu François Rabelais w 2005 r. (Od 2017 r. Université de Tours).

Ponadto otrzymał nagrodę za najlepszą restaurację na świecie w 2015 i 2016 roku za restaurację Martina Berasategui , nagrodą Traveller Choice de Trip Advisor, jak i wiele innych.

Opublikował ponad 20 publikacji.