Juan Luis Fernandez

Jean Luis urodził się w 1984 r. w Jerez de la Frontera. W wieku 13 lat zaczął pracować w piekarni swego wuja, gdzie miał okazję zapoznać się z podstawowymi składnikami, które na zawsze ukształtowały jego karierę.

Po kilku latach w piekarni zaczął pracować w cukierni Jerez i to tam pierwszy raz zdał sobie sprawę z ogromu swej pasji. Jako siedemnastolatek pracował w sieci Hipotel w Chiclanie i zakochał się w kuchni.

Zaledwie rok później dołączył do zespołu restauracji Lasarte Martina Berasategui, jednego z najlepszych szefów kuchni w Hiszpanii, gdzie uczył się techniki, dokładności i wytrwałości.

W wieku 21 lat przeprowadził się na Teneryfę, aby nadal pracować dla Martina Berasategui.

W wieku zaledwie 23 lat objął stanowisko szefa kuchni w Aponiente i zdobył 3 gwiazdki Michelin, 3 słoneczka w rankingu Repsol oraz liczne inne nagrody.

Miał 33 lata, gdy postanowił sprawdzić się jako samodzielny szef kuchni i zaprezentować zarówno swą osobowość, jak i odrobinę szaleństwa charakterystyczną dla swego stylu gotowania. Otworzył LU Cocina y Alma w Jerez.

LÚ rozwijała się w bliskości stron rodzinnych Jeanlu. Najważniejszą częścią restauracji jest kuchnia usytuowana na środku sali konsumpcyjnej, aby goście mogli podziwiać ogrom pracy i troski włożonych w każde przygotowywane danie.

LÚ stanowi ekspresję osobowości kulinarnej Juanlu, gdzie prezentuje francuskie naleciałości wynikające z pracy u boku Berasategui, a także klimat rodzinnej Andaluzji.
Juanlu jest ogromnym miłośnikiem tradycyjnej kuchni francuskiej, co wraz ze składnikami i tradycyjnymi andaluzyjskimi przepisami tworzy coś, co znamy jako jego kuchnię.