Elena Arzak

Elena Arzak, hiszpańska szefowa kuchni, restauracja ARZAK

Elena Arzak urodziła się w wielkiej rodzinie z bogatym dziedzictwem kulinarnym. Restauracja Arzak, która obecnie działa pod twórczym kierownictwem Eleny i jej ojca, legendarnego Juana Mari Arzaka, została założona w 1897 roku przez dziadków Juana Mari. W 1976 roku Juan Mari Arzak jako jeden z kilku szefów kuchni zrewolucjonizował sztukę gotowania, tworząc nową koncepcję kulinarną – ruch znany jako Nowa Kuchnia Baskijska (New Basque Cuisine). Był drugim szefem kuchni, który zdobył trzy gwiazdki Michelina w Hiszpanii, które zresztą restauracja Arzak utrzymuje do dziś.

Kuchnia rodu Arzak opiera się na wytwarzaniu tradycyjnych potraw z najlepszych lokalnych składników przy użyciu najnowocześniejszych technik i jest dziś symbolem hiszpańskiej kuchni baskijskiej. Ich pasja i ciężka praca zostały nagrodzone 3 gwiazdkami Michelin i 8. miejscem na liście 50 najlepszych restauracji na świecie.

Elena zakochała się w gotowaniu i kreatywnej atmosferze w kuchni już jako 11-latka, kiedy pomagała w kuchni średnio przez dwie godziny dziennie. Dzisiaj przyznaje, że gotowanie jest dla niej jak oddychanie – potrzebuje i uwielbia gotować, być kreatywnym, czuć szum w kuchni, rozmawiać z gośćmi. Jej oczy błyszczą, gdy o tym mówi, a na widok gości podróżujących setki mil, aby spróbować jej potraw dostaje gęsiej skórki.

Elena uczęszczała do szkół zarządzania hotelami i restauracjami w Szwajcarii, poszerzając swoją wiedzę kulinarną w wielkich restauracjach europejskich, takich jak La Maison Troisgros, Pierre Gagnaire, Carré des Feuillants i Le Vivarois we Francji, Louis XV w Monte Carlo, Le Gavroche w Londynie, Antica Osteria del Ponte we Włoszech i El Bulli w Hiszpanii.

W maju 2001 roku Elena otrzymała nagrodę Chef de l’Avenir przyznawaną przez Międzynarodową Akademię Gastronomiczną. W 2010 roku Hiszpańska Akademia Gastronomiczna przyznała jej nagrodę National Gastronomy Award. Ponadto
w 2012 roku otrzymała nagrodę Veuve Clicquot World’s Best Female Chef.