Charles Spence

Profesor Charles Spence, światowej sławy psycholog eksperymentalny, specjalizuje się w projektowaniu doznań polisensorycznych w oparciu o neuronauki. Od czasu zorganizowania Laboratorium Badań Intermodalnych (Crossmodal Research Laboratory, CRL) na Wydziale Psychologii Eksperymentalnej w Uniwersytecie Oxforda w 1997 r., współpracował z licznymi, największymi korporacjami na całym świecie. Opublikował ponad 900 artykułów o charakterze akademickim i 12 książek, w tym nagrodzoną w 2014 r. „The perfect meal” i najnowszą „Gastrophysics: The new science of eating” (2017, Penguin Viking) – zdobywczynię nagrody głównej w konkursie Le Prix de la Culture Gastronomique w 2019 r., organizowanym przez Académie Internationale de la Gastronomie.

W swojej rozległej działalności profesor Spence koncentruje się na projektowaniu wielozmysłowych doświadczeń towarzyszących jedzeniu i piciu, we współpracy z szefami kuchni, baristami, barmanami, mistrzami czekolady, perfumiarzami oraz przemysłem spożywczym i perfumeryjnym. Pracuje także na rzecz wielosensorycznej analizy wina i stara się odpowiedzieć na pytanie jak nowoczesna technologia wpłynie na nasze doznania kulinarne w przyszłości.

Zobacz krótki film:

Badania prowadzone w laboratorium CRL odbiły się szerokim echem w mediach, w tym na przykład w „The Economist” (4-10 luty 2012 r., s. 74), „The Financial Times”(3 lipca 2013 r., s. 14; http://www.ft.com/cms/s/0/6bc0fa04-c175-11e2-9767-00144feab7de.html#axzz2VEbNyXiR) i „The New Yorker” (http://www.newyorker.com/magazine/2015/11/02/accounting-for-taste).

Tylko w ostatniej dekadzie profesor Spence i CRL byli bohaterami ponad 3 tysięcy artykułów, wywiadów radiowych i programów telewizyjnych.

Profesor Spence systematycznie wykłada w globalnych firmach i szkołach biznesu i administracji, na przykład w Los Andes, Rosario University, Javariana University w Kolumbii, w Saïd Business School, Oxford, i w Singapore Business School.

Został wyróżniony licznymi krajowymi i międzynarodowymi nagrodami naukowymi, m.in. nagrodą 10th Experimental Psychology Society Prize, nagrodą British Psychology Society: Cognitive Section Award, nagrodą Paul Bertelson Award i tytułem Młodego Psychologa Kognitywnego Roku, oraz nagrodą Friedrich Wilhelm Bessel Research Award przyznawaną przez niemiecką Alexander von Humboldt Foundation w uznaniu za „osiągnięcia w badaniach i nauczaniu”.